Apel către șoferii Uber: ce trebuie să facă până la 1 februarie

de: Ciprian Ioana
09 01. 2020

Legea ridesharing, care vizează companii precum Uber, a fost intens discutată în 2019. Iar lucrurile nu s-au limpezit nici la început de an, după cum atrage atenția asociația Coaliția pentru Economia Digitală.

Legea care reglementează companiile de ridesharing precum Uber, Bolt și Yango a iscat numeroase dezbateri aprinse anul trecut. Presat de asociațiile de transportatori și de taximetriști să ia măsuri, Guvernul a venit cu un act normativ.

Ordonanța de Urgență care menționa condițiile în care aceste companii mai pot rămâne pe piață a mers ulterior în Parlament. Acolo, a mai suferit unele modificări și, spre sfârșitul anului, legea ieșită din Legislativ a fost promulgată și de președintele Iohannis. Lucrurile păreau oarecum clare, numai că acele prevederi nu-i vizau doar pe reprezentanții companiilor, ci și pe șoferi.

Coaliția pentru Economia Digitală face un ultim apel către aceștia. Legea ridesharing intră în vigoare pe 1 februarie și, până atunci, șoferii Uber, Bolt și Yango au câteva drumuri de făcut pe la diverse instituții ale statului.

Ce trebuie să facă șoferii Uber până la 1 februarie

Asociația Coaliția pentru Economia Digitală susține că toți șoferii care lucrează cu Uber, Bolt, Yango trebuie să deţină toate avizele necesare până la 1 februarie. În caz contrar, aceștia riscă amenzi. Practic, ei trebuie să depună cât mai urgent la agenţiile Autorităţii Rutiere Române (ARR) toate documentele necesare eliberării ecusoanelor de transport alternativ.

De asemenea, trebuie să vină și cu alte documente prevăzute de OUG 49/2019 pentru furnizarea acestor servicii. Adică exact acel act normativ ieșit din Guvern vara trecută. Asociația precizează că 1 februarie este data limită până la care toate entităţile (operatorii platformelor electronice, operatorii de transport şi şoferii) implicate în furnizarea serviciilor de transport alternativ (Uber, Yango, Free Now, Bolt) trebuie să îndeplinească toate cerinţele Guvernului.

Cât despre companiile de ridesharing, aceștia susțin că s-au pus la punct. Uber, Bolt și Yango susțin că au primit toate avizele tehnice necesare de la Ministerul Transporturilor.

„Este foarte important ca operatorii de transport şi şoferii colaboratori să finalizeze toate etapele de autorizare în vederea furnizării de servicii de transport alternativ până la 1 februarie. În acest interval de timp, câteva mii de şoferi vor trebui să se autorizeze. Motiv pentru care îndemnăm partenerii noştri să meargă şi să depună cât mai urgent documentaţia necesară eliberării fie a copiilor conforme, fie a ecusoanelor, pentru a nu îngreuna activitatea ARR, atât pentru preluarea actelor, cât mai ales pentru eliberare”
Cătălin Codreanu, preşedintele Coaliţiei pentru Economia Digitală